„Este pentru prima dată când această situație este atât de gravă”. Europa, măturată de secetă la sfârșitul iernii

de: Dumitrescu Andrei
31 03. 2023

Niveluri reduse ale apei, bărci eșuate, geamanduri care se odihnesc pe pământul crăpat al patului lacului – priveliștile actuale ale lacului Montbel amintesc mai degrabă de ceea ce s-ar putea aștepta la sfârșitul unei veri toride. Nu la sfârșitul iernii.

În prezent, la aproximativ 28% din capacitatea sa, nivelul apei este mai puțin de jumătate din ceea ce este obișnuit pentru această perioadă a anului.

„În istoria lacului, creat la începutul anilor 1980, este pentru prima dată când această situație este atât de gravă”, a declarat Boris Rouquet, agricultor și responsabil pentru apă al Federației Naționale a Sindicatelor Agricultorilor din Ariège, regiunea în care se află lacul Montbel.

Lacul s-a mai confruntat cu momente dificile înainte, „dar acest lucru este excepțional”, a declarat Rouquet pentru CNN.

Vremea extremelor în Europa

În timp ce în Statele Unite, zăpada și ploile care au lovit California au ajutat la umplerea rezervoarelor și la atenuarea secetei necruțătoare, iarna a fost departe de a fi blândă cu multe părți ale Europei.

Încă în urma verii caniculare de anul trecut și a celei mai grave secete din ultimii 500 de ani, unele părți ale continentului au înregistrat niveluri atât de scăzute de zăpadă și ploaie, încât cresc temerile legate de ceea ce ar putea să se întâmple în apropierea verii – și chiar mai departe.

Pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, oamenii de știință spun că ne putem aștepta ca secetele și valurile de căldură să devină mai frecvente și mai severe, punând o presiune uriașă asupra resurselor de apă.

Temperaturile din sud-vestul Franței au ajuns miercuri la 30 de grade Celsius, potrivit Météo-France, serviciul meteorologic al țării. A fost cea mai călduroasă zi de martie înregistrată în țară din 1900 încoace, a precizat agenția.

Fermierii au de făcut o alegere dificilă

Între ianuarie și februarie, Franța a avut mai mult de 30 de zile consecutive fără precipitații semnificative – cea mai lungă perioadă de la începutul înregistrărilor, în 1959. În plus, căderile de zăpadă au fost foarte scăzute, ceea ce înseamnă mai puțină topire a zăpezii care să alimenteze râurile în primăvară.

În martie au căzut mai multe ploi, dar nu suficient. „Lacul Montbel rămâne la un nivel anormal de scăzut”, a declarat Franck Solacroup, directorul regional al Agenției de Apă Adour-Garonne, care acoperă zona care include Lacul Montbel.

Fermierii sunt nevoiți să ia decizii dificile cu privire la ce să cultive. Unii au încetat să mai planteze anumite culturi, alții au semănat mai multe culturi de cereale în speranța că va ploua. Crescătorii de animale sunt îngrijorați că nu vor avea suficientă hrană pentru animalele lor, iar unii ar putea fi chiar nevoiți să își reducă efectivele.

„Dacă lacul nu va fi umplut suficient, fermierii nu vor putea iriga, iar supraviețuirea multor ferme este în joc”. Acest lucru dăunează moralului fermierilor. „Vorbim adesea despre partea financiară, dar partea umană este foarte afectată”.

Scenariul se repetă și în Spania

Chiar dincolo de graniță, în Catalonia, în nord-estul Spaniei, există o situație similară de rezervoare uscate și culturi însetate.

Nivelul mediu al apei în rezervoarele din Catalonia este de aproximativ 27% și există deja unele restricții de apă.

Rezervorul Sau, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Barcelona, este acum plin doar în proporție de 9%, potrivit datelor Agenției catalane pentru apă. Pe măsură ce nivelul apei a scăzut, au ieșit la iveală rămășițele unui sat vechi de secole și ale bisericii sale, care au fost inundate atunci când rezervorul a fost creat în anii 1960.

La jumătatea lunii martie, Agenția Catalană a Apei a început să scoată peștii în încercarea de a salva o parte dintre ei și de a proteja calitatea apei în ceea ce a mai rămas din rezervor, de care peste cinci milioane de oameni se bazează pentru a avea apă potabilă.

„Aceasta este o măsură extraordinară… și este adoptată pentru a păstra calitatea apei… și pentru a putea garanta cât mai mult posibil cererile populației”, a precizat guvernul catalan într-un comunicat.

Apa este atât de rară, încât unii fermieri din regiune au apelat la rugăciune. Duminică, sute de locuitori din satul de munte L’Espunyola, situat la aproximativ 70 de mile nord de Barcelona, au condus o procesiune pentru a face apel la Fecioara noastră a torenților să le aducă ploaie.